Home // Erasmus Helsinki 2007 // Algemeen // Al anderhalve week…

Al anderhalve week…

Wel ik zit nu al iets meer dan anderhalve week in Helsinki, Finland en heb dan toch maar ne keer besloten iets neer te pennen voor het thuisfront.
Ik zal beginnen bij het begin, voor zover daar nog iets van in blijven hangen tenminste… Ik ben hier aangekomen op vrijdag 2 maart rond 13 uur lokalen tijd en mijn tutor, Iida stond mij al op te wachten want er was werk aan de winkel. Ik was namelijk vergeten mij te registreren bij een of ander organisatie die instaat voor de huisvesting waardoor ik nog niet eens zeker was of ik wel direct een kot ging hebben! Nu ja, eind goed al goed, langs de bank en mits de nodige euros had ik een uur later na het voorleggen van een stortingsbewijs mijn sleutels op zak.
Ik zal proberen later een paar kleine fotos online te zetten – heb geen fototoestel mee, alleen maar de lens van mijne GSM, dus valt nog te bezien – van mijn klein hoekske en eventueel van mijn kotgenoten, ne mexicaan – Kali – en nen turk – Idan – die hier allebei voor een jaar zitten. Beide studeren ook iets ICT-actigs, maar zijn hier niet voor een stage of eindwerk, maar volgen lessen aan een universiteit en niet aan de hogeschool waar ik zit.
Ik ben waarschijnlijk een beetje verwend thuis en t is wel wat wennen om hier in een buitenwijk van Helsinki terecht te komen, maar ondertussen heb ik al wel een paar andere wijken gezien en veel verschil is er eigenlijk niet. Het stadscentrum is zoals dat ik dat van bij ons gewoon ben, maar bijna iedereen woont in de wijken rond Helsinki centrum, bijna altijd in appartementsblokken. In België zit ge meestal in een rijhuis of zo, hier in blokken tot 12 hoog met andere studenten en finnen dooreen. Er zou ergens een gemeenschappelijke sauna moeten zijn, maar die heb ik nog niet opgezocht.
Ik zit op zo ongeveer 13 km van het centrum van helsinki en met de trein, die overdag ongeveer om de 10 minuten rijdt zijt ge er in een dik kwartiertje. Het openbaar vervoer (trein en metro althans) rijdt hier, op zondag na, dag en nacht en dat is maar goed ook want bijna alles is te doen in het centrum. Bussen zijn er ‘s nachts ook nog wel een paar, maar als ge op de bus aangewezen zijt doet ge er al rap 3 keer langer over om thuis te geraken. Ze rijden dan wel ‘s nachts maar gratis is het zeker niet zulle… maar ja, niks is hier gratis… dat heb ik nu al wel door!

Daarna met mijne “gids” nog even door Helsinki zelf gaan wandelen en nog een reeds papperassen in orde gebracht. Dat is iets dat ze hier precies wel heel belangrijk vinden: ik moest eerst naar een soort administratief centrum om één of ander bewijs van verblijf te gaan ophalen, dan naar HAMOK, een organisatie die de belangen van de studenten verdedigt, en dan weer naar het administratief centrum om dan uiteindelijk in het Central Railway Station om mijn abonnnement te kunnen gaan.
Nog iets dat ze hier zo leuk vinden: sleutels! Ondertussen heb ik er al 6, en dat is alleen maar om binnen te geraken op mijn appartement en de school.

Tot zover dag 1.

Op dag 2 heb ik meegedaan aan een soort zoek- en opdrachtentocht door Helsinki met andere erasmus studenten. Mijn groepje was niet bepaald ervaren, op de een of andere manier waren de organisatoren erin geslaagd om alle laatst gearriveerde studenten samen te steken… dat moet gewoon kwaad opzet geweest zijn 😛
Ik zat samen met 1 spaanse, nen duitser en 2 man uit estland. Diversiteit allom dus, maar niemand die ook maar iets van Helsinki afwist… gelukkig was er wel enen bij die uitblonk in het kaartlezen 🙄 Leutig was het allessinds en ik kreeg meteen een rondleiding zonder constant verloren te moeten lopen!

De winnaars zouden ‘s avonds in een club bekendgemaakt worden die voor de gelegenheid tijdelijk werd afgehuurd, maar er was nog genoeg tijd over om eerst inkopen te doen en effe terug naar mijn kot te sporen.
Den tweede avond in Helsinki was er nen memorabel, eerst en vooral omdat doordat de club tot een uur of 12 privé was pintjes maar ongeveer anderhalven euro kosten – nog altijd zonde van het geld zenne… da bier was niet bepaald nen hoogvlieger. Eens dat de club open ging voor het “publiek” werd de prijs voor alle drank opgetrokken tot ongeveer 5 euro… kraantjes water werd inneens een pak populairder!
En raar maar waar: ik heb hier een héél interessante discussie gehad met 2 andere belgen en dan nog over belgische politiek… en dat dan nog in het engels! De reden daarvoor is wel nogal simpel: ikzelf en Bram – die een paar labos naast mij aan een Asterix systeem werkt – zagen het niet meer zitten om in het frans te klappen dan Stephanie – die Internationaal recht studeert aan de Universiteit Helsinki – het zag zitten om in het vlaams te klappen… alledrie dus maar in ‘t engels begonnen en dat was dan ook direct de aanleiding van onze discussie. Kan mij niet herinneren dat ik ooit zo met een waalse – wel ja, brusselse – heb kunnen babbellen… ze had vroeger in antwerpen gewoont en hoewel ze het niet wou proberen sprak ze zeker 10 keer beter nederlands dan ik frans.
En wij 3 waren bijlange niet de enige nederlanstalige… wat had ge gedacht: hollanders! Met hoeveel ze zijn weet ik nog niet, maar toch zeker een stuk en 6. Ik denk dat het nederlands daarmee in de club op na het engels en het spaans effe op de 3de plaats stond… fins niet meegerekend natuurlijk. Toch is het met sommige gemakkelijker om gewoon engels te spreken dan te proberen u verstaanbaar te maken in het nederlands.
Ik zal het daarbij voorlopig maar laten voor dag 2, voor de rest is er niet veel meer over te zeggen… een fuif is hier praktisch hetzelfde als bij ons, op de prijs en den DJ na dan – dienen DJ had trouwens niet eens door dat 90% van de gasten in de club geen woord fins spraken…

Dan de rest van de anderhalve week dat ik hier al zit…
Zoveel speciaals is er eigenlijk nog niet gebeurd. Een paar keer door Helsinki en de buitenwijken gaan rondlopen, ook ne keer een kijkje gaan nemen aan de kust, dat ligt vlakbij het centrum van de stad en zeilen moet hier tijdens de zomer wel leuk zijn met al die eilandjes. Nu kunt ge er gewoon naar wandelen, als ge zin hebt in een stevige wandeling tenminste…

Voor de rest veel werk met het doornemen van de documentatie in verband met mijn stagewerk. Dat is trouwens voor een deel gebaseerd op het werk van een paar andere vlamingen van de Katholieke Hogeschool Mechelen en andere thesis (in het nederlands zelf) van ne gast die nergens zijn school heeft vermeld, ma da kan op het voorblad staan dat ik ondertussen al kwijt ben… 🙄

Toch nog iets dat de JM misschien kan interesseren: ik ben al 2 keer gaan trainen! Wel tussen het gewoon volk in, dus al te veel moet ge u er niet van voorstellen, en vermits het dichtsbijzijnde zwembad al rap 45 minuten van hier is is dat ne halve dag dat ge daarvoor moet reserveren… van mijn topvorm – voor zover dat ik die de laatste 2,5 jaar al niet kwijt gespeeld was natuurlijk – zal er na deze 4 maanden wel niet veel meer overblijven 🙂

Groetjes vanuit een nog relatief warm Finland!

Posted in Algemeen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Highslide for Wordpress Plugin