Home // Erasmus Helsinki 2007 // De Stage // De Stageopdracht

De Stageopdracht

Ik weet mijn opdracht nu al wel een tijdje maar ben er gewoon nog niet aan toegekomen het ne keer uit te typen. Voor mensen die geen ICT volgen zal het meeste dat ik hier ga zeggen waarschijnlijk wel gibberisch zijn… ๐Ÿ™„

Het eerste dat mij opviel toendat ik toekwam op Stadia was dat alles hier over het algemeen redelijk relax is.. veel minder opgejaagd dan bij ons, en hoewel het gebouw dat ik in zit zeker niet klein is loopt er hier nooit echt veel volk rond.

Maar hetgeen dat toch wel het meeste opvoel was de versiering van de vloeren… met iets dat bij ons volledig ondenkbaar zou zijn! Maar dat ligt dan wel volledig aan onze hypocryzie…

Hakenkruis in een trappenhuis in Stadia..

Hakenkruis in een trappenhuis in Stadia..

En ‘t is ni alsof dat het er maar 1 of zo is… ze hebben er zo op bijna elk verdiep in de hoofdgang en in de centrale trappenhal. ๐Ÿ˜•

Dan maar over tot mijn stage zelf… ik heb eerst een uur ofzo met Kari, mijn Stagebegeleider aan Stadia gepraat zodat hij zo een beetje een idee kreeg van mijn opleiding, interesses en verleden projecten.
Hij was vooral geinteresseerd in wat ik voor Projecten 1 had gedaan: een webpanel voor een hosting gedrijf. Uiteindelijk zijn dit de grote lijnen van de stage…

Ik moet een 3-tal high availability linux serverclusters die verhuisd zijn van een andere kampus terug aan de praat krijgen, backups nemen van de websites en content die erop staat en de clusters die teveel verouderd zijn (2 van de 3) volledig wissen en herinstalleren met een lnux distro die ik zelf nog moet bepalenn. De overblijvende cluster moet ik trachten te updaten. De clusters zijn voorzien van een UPS en moeten dus ook automatisch uitgeschakeld worden eenmaal de batterij hiervan teneinde loopt. Ze worden vooral gebruikt voor websites (apache, php, python, mysql) en in tweede instantie ook Asterix. Ik verwacht vooral problemen met dat laatste…
De bijhorende documentatie (eigenlijk een soort handleiding bijna) moet ook volledig herwerkt worden om van nieuwere technieken en versies gebruik te maken.
Dan zijn er nog de scripts die geschreven waren door de vorige studenten die de cluster geรฏnstalleerd hadden… die vallen gewoon onder de categorie waardeloos en moeten dus ook nog herschreven worden.

Eenmaal de clusters weer uptodate zijn en normaal werken met failover etc moet ik de clusters en servers voorzien van een webinterface voor het simpelere dagdagelijkse beheer. Het is hier dat ik hoop delen uit mijn Project 1 te kunnen recupereren. Het was wel niet bepaald geschreven om een cluster te beheren en was zelf nooit volledig afgewerkt, maar het kan – hoop ik – toch aangepast worden om de gebruikersaccounts van oa de cluster die websites van studenten moet hosten te beheren. Voor het meer technische deel van het management denk ik dat ik een opensource pakket ga gebruiken vermits hier server per server beheerd moet kunnen worden en niet enkel de cluster in zijn geheel.

Het is allemaal nog niet helemaal ingevuld, maar dat zijn er voorlopig zowat de grote lijnen van… naarmate het werk vorderd en naargelang hoe snel kan alles nog een beetje aangepast worden. Maar het meeste werk zal ik waarschijnlijk hebben met het schrijven van de thesis… Kari heeft namelijk graag extreem uitgebreide documentatie en handleidingen. De 3 jaar oude thesis de ik gebruik om gegevens over de oudste cluster op te zoeken is tegen de 200 paginas lang… Hij is trouwens gemaakt door gasten van de Katholieke Hogeschool Mechelen. En trekt btw op gene zak ๐Ÿ™„
Den helft van hun scripts werken niet en toen ik het root pass nodig had moest ik diene ganse thesis gaan doorzoeken… </neutmode>

Posted in De Stage

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Highslide for Wordpress Plugin